Magyar | English | Deutsch | Français
KÖSZÖNJÜK SEGÍTSÉGÜKET
Koronavírus tájékoztató
Szentmisék
Rendelő
Csecsemők ortopédiai szűrővizsgálata
Nagyböjt
Elhunyt Tímár Ágnes O.Cist
Diaporáma
Élet a Monostorban
Imaélet
Testvéri közösség
Munka
Rólunk
A liturgia időpontjai
Mária Rádió közvetítés
CD-ajánlat
Történetünk
Elköteleződés Oblátusként
Imádkozzon velünk!
Adventben
Karácsonykor
Évközi időben
Nagyböjtben
Részletek a húsvéti szent három nap liturgiájából
Húsvéti időben
Pünkösdkor
Szentek ünnepein
Idézetek ciszterci szerzőktől
Közösség
Advent
Karácsony
Urunk bemutatása
Nagyböjt
Nagyhét
Húsvét
Pünkösd
Szentek ünnepei
Templomszentelés évfordulója
Szentírás vasárnap
A Monostor könyvtára
A Monostor Levéltára
Kapcsolódó honlapok
Diaporáma
Eseménytár
A megváltás örömhírének megjelenítése
25 éves a Kismarosi Ciszterci Orvosi Rendelő
Monostori Ízek honlap
Partnereink
Adatkezelési tájékoztató
Támogatás
Kapcsolat
Keresés a lap-tartalomban

A szeretet megtestesülése karácsony előtt

 

Nagy csodának voltunk tanúi adventben.

 

A járvány miatt már több hónapja szünetelt a vendégfogadás, egy időre be kellett zárnunk a mozgásszervi rendelőt is, és a megélhetésünket jelentősen segítő lekvár-szörp-méz értékesítés – a kevés látogató és a vásárok elmaradása miatt – valódi „uborkaszezonját” élte.

A helyzet kezdett nyomasztóvá válni. Nem csak a bevétel hiánya, hanem a termékek miatt is. Bár egy jó lekvár időtálló, de azért egy frissen készült baracklekvárnak a színe összehasonlíthatatlanul más, mint a több éve készült elődjének.

A szokásos budapesti vásárlóink közül is egyre többen kerestek bennünket azzal, hogyan juthatnának hozzá a monostori ízekhez.

A Jóisten gondviselő szeretet terve ezen a ponton több kedves ismerős ötletén és elszántságán keresztül érkezett el hozzánk és indult útnak, hogy megszólítson másokat.

Akkor kértünk segítséget házunk táján is. A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziummal évek óta nagyon jó a kapcsolatunk. A diákok és szülők számára szervezett iskolai és monostori lelkinapok, a közös ünnepek erősítik összetartozásunkat. A szülői fogadóórák alkalmával rendszeresen jelen lehetünk a gimnázium aulájában a termékeinkkel, így sokan a szülők és tanárok közül ismerik ízeinket. Felmerült bennünk, hogy keressünk egy olyan alkalmat, ahol az előzetesen körbeküldött terméklista alapján mindenki kiválaszthatja, mit szeretne, megrendeli nálunk és egy adott napon átveheti az előkészített csomagot. Arra gondoltunk, hogy mindez az iskola előtt, vagy az iskola udvarán történhetne. Illetve, ott mások számára is nyitottá tennénk ezt a lehetőséget.

Turócziné Pesty Ágnes szervezési igazgatóhelyettes nagy együttérzéssel karolta fel ügyünket. Körbe küldte a szülőknek a hírt és elkezdődhetett a szervezés. Reményeinket felülmúlta, hogy Barlay Bence Igazgató Úr felajánlotta az iskola auláját, így minden szükséges technikai eszköz rendelkezésünkre állt. A vásár napján december 22-én, a tanítási szünet miatt zavartalanul bemehettünk az iskolába, békésen elő tudtuk készíteni a helyszínt. Ráadásul az iskola vezetése nem csak bennünket segített meg, hanem az iskolai ebédet szállító éttermet is, amely szintén anyagi nehézségekkel küzd a COVID miatt. Erre a napra vállalták többféle karácsonyi étel elkészítését, melyeket szintén előre meg lehetett rendelni.

Nagy örömünkre a lekvárvásár híre gyorsan terjedt és sokan mások is megkerestek bennünket, hogy rendeljenek: Házas Hétvége mozgalom, plébániai közösségek, rokonok, ismerősök, barátok. Bőven akadtak olyanok is, akik eddig még sohasem hallottak rólunk, de megérintette őket a hír és bőkezűen rendeltek a termékeinkből. A visszajelzések alapján a fő szándék az volt, hogy segítsenek azon az ínségen, amiben vagyunk.

A további aktív szervezésnek olyan résztvevői is voltak, akik felajánlották a „csomagpont” szolgálatot saját lakásukban. Gregor Ágnes és Gábor zökkenőmentesen és örömmel szervezték a „rómaifürdős” átvételt-átadást. Ebben segített Nekik Hadi Rita, aki fáradhatatlanul szállította Kismaros és Budapest között a megrendeléseket, követte az elszámolást és közvetítette az újabb kéréseket. Közben széles ismeretségi körében is hírül adta a lekvárvásárt, így az év utolsó hónapjában sokfelé megfordult a termékeinkkel. Hirtelen nyíltak a szívek, ajtók előttünk, érkeztek a megrendelések, nagylelkű adományok ismerős és ismeretlen családoktól, közösségektől.

A „szervezők-szállítók” körébe bekapcsolódtak mások is: Újhegyi Adrienn, Hadi Péter, Őry Ágnes, Fejérdy Péter, Heinczinger Miklós, Horváth Antal, Binder István, Gávelné Hadi Bernadett, Saly Noémi. Vitték a kollégáknak, barátoknak, iskolai, plébániai közösségeknek. Mi meg élveztük a derűs, békés együttdolgozás ajándékát.

Közben megkeresett bennünket a pasaréti református gyülekezet is, akikkel régóta nagyon jó a kapcsolatunk. Rendszeresen jönnek hozzánk csendeshétre, mindig szívesen vásárolnak a boltunkban. Őszintén feltártuk Nekik is jelenlegi nehézségünket, melyre testvéri módon azonnal a segítségünkre siettek: megszerveztek Ők is egy vásárt a gyülekezeten belül. Nekünk csak annyit kellett tennünk ebben az esetben is, hogy névre szólóan elkészítettük a csomagokat és beszállítottuk Pasarétre. Nagy segítség volt, hogy az átadás lebonyolítását a „helybéliek” vállalták!

Tanúi voltunk szerzetesi összefogásnak is. Korábban a gödöllői premontrei szerzetesek, most az iskolanővérek siettek segítségünkre. A Váci Piarista Rendház szervezésében pedig a helyi gimnáziumban egyik nap a szülők részére, másik nap a tanárok részére nyílt lehetőség az előre megrendelt csomagok átvételére.

Nagylelkű önkénteseknek köszönhetően volt vásár Nagymaroson is. Karácsony előtti vasárnapon, a szentmisék előtt-után kígyózott a sor a templomnál parkoló kisbusznál. A „mozgó bolt” ötlete és megvalósítása Hadiné Turcsik Kingáé volt, persze együtt szurkolt az egész család az ügy érdekében.

A monostorban is egymásnak adták a kilincset az Ürömről, Gödről, Káposztásmegyerről, Gödöllőről, Esztergom környékéről, Vácról érkező nagylelkű szervezők, akik a saját közösségeik kéréseit gyűjtötték össze és – magukat a monostor barátaiként nevezve – már vitték is a lekvárokat, szörpöket, mézet.

Természetesen a helybéliek sem maradtak le, gyakran becsöngettek és pillanatok alatt leürítették a polcokat.

A Jóisten olyanokat is bekapcsolt az akcióba, akikről nem is tudjuk honnan jöttek. Illetve nem egy esetben kaptunk olyan levelet, hogy: „Nem vásárolnék, mert magam is befőzök, de szeretném adománnyal segíteni a monostor életét, ehhez kérek szépen számlaszámot.”

Ami a legfontosabb, hogy rengetegen támogattak bennünket imádságos háttérrel. Nekik is köszönhető, hogy reményeink szerint, nem cserélődtek fel a csomagok, és mindenkihez az jutott el biztonságosan, amit rendelt.

Részünkről nagy együttdolgozásra volt szükség, a közös erőfeszítés, a sokrétű munka megszervezése, nyomon követése, a termékek fogyásával újabb befőzések beiktatása, intenzív feladat volt. Előfordult, hogy nem tudtuk pótolni valamelyik terméket, mert az alapanyag is elfogyott, így időnként szűkíteni kellett a terméklistát is. Tényleg úgy éreztük, hogy az egész világ tőlünk vásárol! Mindnyájunkat lelkesített, és most is hálával tölt el, hogy egy nagy csodának vagyunk tanúi, részesei. Pont egy olyan időszakban, amikor a járvány miatt sötétség, reménytelenség, bizonytalanság, félelem, gyász van az emberek szívében, ebben a szürkeségben eddig soha nem látott mértékben ragyogott fel a jóság, emberség, együttérzés, segítő szándék, nagylelkűség, összefogás fénye!

A visszajelzések alapján, szívből örülünk, hogy a felénk irányuló emberi jóságra „jóízű választ” tudtunk adni termékeinkkel: „Csodálatosan finomak!”, „Micsoda fantasztikus egyensúlyos íz-világ, igazán jól átjön valami abból a harmóniából, ami a Monostor sajátja…”

Szeretnénk megköszönni és imáinkban sok áldást kérni Mindazokra, akik halló szívvel, tevékeny jelenléttel álltak mellénk e nehéz időszakban, és lehetővé tették azt a csodát, amit egyik ismerősünk így fogalmazott meg még az ünnep előtt: „Nálatok már karácsony van, mert megtestesült a szeretet!”

 

Köszönettel a Kismarosi Ciszterci Nővérek